Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 03.05.2024, 05:32

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Головна » 2010 » Лютий » 5 » П’ємо воду - хто яку...
П’ємо воду - хто яку...
10:13
Це все – про воду, адже без води ми – «і ні туди, і ні сюди». Її п’ємо, з неї варимо, нею вмиваємося, перемо одяг, поливаємо квіти тощо.

Та якщо, використовуючи воду для побутових потреб, ми не дуже замислюємося над її якістю, то, вживаючи її для пиття чи приготування їжі, чимдалі частіше хвилюємося: а чи безпечна вона для здоров’я? Запитання виникає не, як кажуть, на голому місці. Воно є закономірним і диктується складною екологічною ситуацією, що склалася в Україні в цілому й у кожному населеному пункті зокрема. Забруднення поверхневих вод, кислотні та інші «нехороші» дощі, посилене використання пестицидів, гербіцидів та інших засобів при обробітку полів, справжній бум у використанні побутової хімії тощо - усе це, звичайно ж, не найкращим чином впливає і на воду, яку споживаємо.

ой, хто дбає про своє здоров’я, намагається різними способами покращити якість питної води. Дехто – очищає за допомогою фільтрів, хтось – заморожує, розморожує, кип’ятить або купує бутильовану. Інші ж просто набирають її з-під крана і п‘ють, не зоморочуючись над тим, що там у тій воді.

Як поводяться з водою жителі нашого району, - ми дізнавалися, безпосередньо поспілкувавшись з деякими з них.

Лариса КОВАЛІВСЬКА, жителька с. Яцини:

- Проживаю я у Яцинах. Наше село розташоване у глибокій балці, тому всі талі води (та і при сильних дощах) з полів, на яких у значних кількостях застосовуються гербіциди, пестициди, стікають у село. Тож усі ці хімікати потрапляють у поверхневі води, а далі … у колодязі, з яких яцинівчани п’ють воду. Хоча і знають селяни, що вона мало придатна для вживання, - та дітися нікуди: яка є, таку і споживають. Водопровідної води у нашому населеному пункті немає (лише колись її було підведено до кількох будівель, і то не житлових). Щоб не завдавати проблем своєму здоров’ю такою водою, я вбачаю лише один вихід: купувати бутильовану. Але й тут проблеми – гроші… Скільки тієї пенсії? А воду ж треба пити щодня. Тому лише зрідка дозволяємо собі таке задоволення, як придбана у магазині газована чи негазована вода у пляшках.

Ольга Василівна, 51 рік:

- Ми з чоловіком мешкаємо в Пирятині у приватному будинку. Є у нас і водопровідна вода, і колодязь у дворі. Першу – використовуємо лише для господарських потреб (помити посуд, прийняти ванну, попрати тощо). У їжу та для пиття вживаємо лише колодязну. Аби бути впевненим, що вона безпечна, регулярно беремо проби води зі свого колодязя та віддаємо їх до санепідемстанції для аналізу. Як підтверджують результати, - вона більш-менш придатна для вживання. Та, аби зайвий раз перестрахуватися (адже ми з чоловіком дбаємо про своє здоров’я), набрану з колодязя воду заморожуємо в морозильній камері, потім розморожуємо, отримуючи так звану талу воду. Тільки таку і п’ємо. Та ще іноді купуємо в магазинах мінеральну або просту бутильовану.

Світлана МИКОЛЕНКО, 32 роки:

- Користуюся водою «з-під крана», оскільки живу в багатоквартирному будинку. Проте, для пиття та приготування їжі використовую фільтровану. Років два-три тому придбала фільтр для води, сподіваючись, що таким чином вода хоч трішки очищається. Влітку часто купую для пиття мінеральну воду, а от взимку – рідко, бо частіше споживаю різні чаї.

Олександр, 28 років:

- Ми споживаємо звичайну воду, яка подається мешканцям нашого багатоквартирного будинку. Фільтрів ніяких не використовуємо. Єдине, що для пиття воду кип’ятимо. А так ніяких засобів для очищення не застосовуємо, хоча, можливо, і треба було б…

Надія ПРИХОДЬКО, жителька с. Харківці:

- Джерелом, так би мовити, водопостачання у нас є колодязь. Але воду з нього ми використовуємо лише для господарських потреб. Пити – не п’ємо. Проби води на аналізи в санстанцію не здавали, але у чоловіка після вживання колодязної води дуже болить шлунок. Тому для пиття та приготування їжі беремо воду в сусідів – у них пробурена водна свердловина. До речі, цього року ми плануємо і в себе у дворі таку зробити, щоб не бігати щоразу до сусідської. Правда, у нашому селі в декого є і водопровідна вода, але, кажуть односельці, вона теж не дуже якісна.

Валентина Олександрівна, 47 років:

- Знаю, що вода нині – неякісна (як, зрештою, і продукти та інше). Але без неї не обійдешся. Особисто я використовую фільтр. Та ще перед тим, як фільтрувати воду, - відстоюю її. Ви б бачили, що залишається на дні банки, як постоїть там день-два вода!

Тетяна КУЛИНИЧ, продавець:

- Бутильована вода у наших покупців користується попитом. Маємо в асортименті близько 10-ти її різновидів. Нині – зима, тож люди менше беруть воду, та все ж пляшок 20-30 у середньому за день реалізовуємо. Влітку ж, коли спека, продаємо вдвічі, а то й утричі більше.

Тож яку воду пити, - кожен має вирішувати сам. При цьому не варто забувати, що здоров’я – не купиш. Тому пийте на здоров’я і тільки «здорову» воду! a

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatun-visti.at.ua

Переглядів: 664 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Ви любите своє місто?
Всього відповідей: 130
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz