Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 25.04.2024, 22:04

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Головна » 2014 » Листопад » 20 » ЛЮСТРАЦІЯ: ХТО І КОГО?
ЛЮСТРАЦІЯ: ХТО І КОГО?
14:43

У контексті подій останнього року в Україні слово «люстрація» не чув хіба самітник-відлюдник, що живе в дрімучому лісі без газет, радіо, телебачення та Інтернету… Всі інші бодай краєм вуха чули це слово. Інша річ – далеко не всі розуміють його значення… Так от, термін  “люстрація” в греко-римській міфології означав ритуали очищення від моральної скверни. Нині ж люстрацією називають заборону діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі. Свого часу люстрація була проведена в  Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах. Нині дійшла черга і до України - 10 листопада 2014 року стартував другий етап люстрації в нашій державі. 
Що це буде за процес і хто потрапить у ряди «люстрованих», читачам «Пирятинських вістей» розповідає начальник районного управління юстиції Ірина КОЗІН: 
- Що передбачає другий етап люстрації? 
- У ході другого етапу люстрації відбудуться перевірки достовірності відомостей, що подаються посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також особами, які претендують на зайняття відповідних посад. 
- Хто буде проводити перевірки? 
- Органом, уповноваженим на забезпечення проведення перевірок, є Міністерство юстиції України. Організація проведення перевірки осіб (крім професійних суддів) покладається на керівника відповідного органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої здійснюється перевірка. Організація проведення перевірки професійних суддів покладається на голову суду, в якому працює суддя. 
- Хто в першу чергу проходитиме люстраційну перевірку на районному рівні? 
- Кабміном затверджено план проведення перевірок, яким передбачено проведення перевірок з листопада 2014 року по грудень 2016-го. Згідно цього плану з листопада 2014-го по лютий 2015-го мають пройти перевірку голови місцевих державних адміністрацій. Також, з листопада 2014 року по січень 2015 року таку перевірку проходитимуть керівники територіальних органів Мін’юсту та керівники територіальних органів Державної фіскальної служби, їх перші заступники та заступники. У Міністерстві юстиції 10 листопада цього року видано наказ про початок проведення в територіальних органах юстиції люстраційної перевірки. Наприклад, стосовно мене вже розпочато таку перевірку. 
- В які строки передбачено проведення перевірок професійних суддів, керівників органів внутрішніх справ та прокурорів? 
- Професійні судді будуть перевірятися з грудня 2014 року по грудень 2015 року. Керівники та заступники керівників територіальних органів МВС в областях, на транспорті, районних, міських управлінь (відділів), лінійних управлінь (відділів), окремих підрозділів міліції; прокурори, перші заступники та заступники прокурорів прокуратури областей, міських, районних, міжрайонних, районних у містах та військової прокуратур підлягатимуть перевірці у період з березня по травень 2015 року. 
- Ким повинна утворюватися Громадська рада з питань люстрації? Які її повноваження? 
- Мін`юст протягом місяця з дня набрання чинності Закону України “Про очищення влади” має утворити дорадчий громадський орган з питань люстрації при Міністерстві для забезпечення здійснення громадського контролю за процесом очищення влади, до складу якого повинні входити представники ЗМІ та громадськості. Попередній список членів Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві вже сформовано. Майбутні члени ради також пройдуть люстраційну перевірку. Тільки після цього склад ради буде затверджений. Ця Громадська рада займатиметься розглядом скарг і заяв громадян щодо конкретних державних службовців, які будуть проходити люстраційну перевірку. 
- Розкажіть порядок проведення таких перевірок? 
- Керівник органу приймає рішення про початок проведення перевірки у відповідному органі. Це рішення оприлюднюється в день його прийняття на офіційному вебсайті органу, в якому проводиться перевірка, та в той самий день доводиться до відома осіб, які підлягають перевірці. Особа, яка підлягає перевірці, зобов’язана у 10-денний термін з дня початку проведення перевірки подати власноручно написану заяву про те, що до неї не застосовуються заборони, визначені частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», про згоду на проходження перевірки та оприлюднення відомостей щодо неї. Неподання такої заяви у встановлений строк є підставою для звільнення особи у 3-денний термін з посади, що вона обіймає. Протягом місяця з дня початку проходження перевірки особою фізичні та юридичні особи можуть подати інформацію про цю особу щодо поширення на неї заборон, передбачених Законом України «Про очищення влади», до органу перевірки чи до Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті. 
Інформація, яка надійшла від фізичних та юридичних осіб, розглядається протягом десяти робочих днів. За результатами перевірки наданої інформації орган перевірки зобов’язаний надати відповідь тій фізичній чи юридичній особі, яка надала інформацію про особу. 
У разі встановлення недостовірності відомостей, зазначених у заяві та декларації особою, що проходила перевірку, керівник органу у 3-денний термін приймає рішення про звільнення цієї особи та у той самий день повідомляє про це Мін’юст. 
Розмову вела 
 

Людмила ВОЛИК
Переглядів: 2599 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Ви любите своє місто?
Всього відповідей: 130
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz