Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 06:36

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Головна » 2009 » Травень » 1 » Спільне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради та постійних комісій районної ради
Спільне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради та постійних комісій районної ради
23:05
Як врегулювати закупівельні ціни на молоко? Цим, болючим для багатьох селян питанням переймалися члени Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради та постійних комісій районної ради на засіданні, яке відбулося 23 квітня цього року. 




Нелегко нині живеться селянинові – працевлаштуватись в більшості сіл нікуди, підзаробити – теж. Тож і намагаються виживати люди на власному господарстві: пахають городи, тримають свиней, корів тощо. Але, на жаль, селянська праця не цінується. Закупівельна ціна 1 літра молока на сьогодні – 1 гривня 10 копійок. Люди обурені такою неповагою до себе з боку молокопереробних підприємств та низькими цінами, тож і звертаються по допомогу до влади. 

До районної ради надійшли колективні звернення громадян, котрі проживають на територіях Давидівської та Сасинівської сільських рад, щодо врегулювання закупівельних цін на молоко для приватних одноосібних господарств. Це питання і стало одним з головних для розгляду на спільному засіданні Координаційної ради та постійних комісій районної ради. 

Голова районної ради Олексій Рябоконь зазначив, що райрада доручала райдержадміністрації проаналізувати стан справ з формуванням цін на молоко та запропонувати шляхи виходу з ситуації. Проте, інформація головного спеціаліста управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Тараса Ільченка на засіданні носила лише статистичний характер і не передбачала конкретних заходів щодо покращення ситуації. Але факт, що з 1 січня по 1 березня цього року ціна в середньому по району складала 1,25 грн./літр, з 1 по 16 березня – досягла 1,50-1,60 грн./літр, а вже з 16 березня усі молокопереробні підприємства знизили ціну на сировину від населення до 1,10 грн./літр, що, за словами Т. Ільченка, наводить на думку про змову переробників у питанні ціноутворення. 

Шкода, що сирзавод повернув Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового сектору" від 03 березня цього року на свою користь, включивши дотацію у закупівельну ціну. Отже, з кошика сирзаводу товаровиробнику виплачується менше 1,0 грн/літр. 

Начальник сировинного відділу ЗАТ "Пирятинський сирзавод " Іван Кошовченко запевнив, що Пирятинський сирзавод ніколи не був ініціатором зниження ціни на молоко. А також додав, що молоко від населення – низької якості та на сьогодні сирзавод змушений його брати бо по Україні недостатня кількість молочної сировини від господарств. Але в перспективі таке молоко з приватних секторів взагалі не буде використовуватися на молокопереробних підприємствах. 

Голова райради О. Рябоконь наголосив, що оптимальною ціною на молочну сировину є та, яка б задовольнила обидві сторони . А оскільки нинішня ціна не задовольняє селян, то це питання треба постійно тримати на контролі. Аби покращити ситуацію з якістю молочної сировини, що закуповується від населення, голова районної ради запропонував сільським головам розробити певні системи контролю за якістю молока. Можливо, запровадити таку систему, щоб приватники здавали молоко де це можливо на ферму місцевого сільгосппідприємства (де ведеться контроль за його якістю, диференціація закупівельної ціни тощо), а потім уся молочна сировина разом здається на молокопереробне підприємство. 

Від цього, наголосив Олексій Рябоконь, виграють і приватні одноосібні господарства, і місцеве сільгосппідприємство. Та оскільки, у більшості сіл відсутні тваринницькі ферми, то потрібно шукати і інші шляхи виходу із ситуації – створювати спілки, кооперативи здавачів молока, де вестиметься контроль за якістю зданої сировини, буде можливість розірвати договір з молокопереробним підприємством у разі, якщо селян не задовольнятиме закупівельна ціна тощо. Тож селянам треба допомогти адже молоко – це чи не єдиний прибуток більшості селян нашого району. Крім того – голова райради настійливо рекомендував сільським головам у разі щонайменшої підозри у зговорі молокопереробних підприємств знизити закупівельну ціну на молочну сировину, - терміново інформувати антимонопольний комітет для вжиття ним відповідних заходів. 

Крім того, Олексій Рябоконь нагадав, що коли Пирятинський сирзавод переживав не кращі свої часи, районна влада доклала максимум зусиль до того, аби вся молочна сировина з приватних секторів та господарств району йшла саме на місцеве молокопереробне підприємство. Селяни Пирятинщини, з почуття патріотизму, здавали молоко на Пирятинський сирзавод, не вимагаючи високих цін за сировину. Тому сьогодні місцевий сирзавод повинен з повагою ставитися до здавачів, які у свій час підтримали сирзавод і до цього часу продовжують здавати йому молоко. 

Тож, розглянувши та обговоривши питання щодо врегулювання закупівельних цін на молоко для приватних одноосібних господарств, Координаційна рада доручила райдержадміністрації проаналізувати ситуацію, що склалася на ринку молока в сусідніх регіонах, та запропонувати ефективні шляхи виходу з цього стану до 15 травня цього року, а також забезпечити покращення ситуації на ринку молока на користь товаровиробників, у тому числі – за рахунок створення спілок, кооперативів, які могли б укладати угоди з молокопереробними підприємствами на поставку продукції на взаємовигідних умовах та не допускати зговору молокопереробних підприємств щодо встановлення низьких закупівельних цін на молоко на території району. 

Члени координаційної ради розглянули ще одне болюче питання – про заходи щодо попередження отруєння бджіл у районі. Справа в тому, що останнім часом на Пирятинщині почастішали випадки отруєння бджіл внаслідок застосування сільгосппідприємствами хімічних препаратів – пестицидів. 
Заслухавши та обговоривши інформацію головного державного санітарного лікаря Василя Тищенка, виступи депутатів районної ради Миколи Мусієнка, Ніни Клітко, начальника управління ветеринарної медицини в Пирятинському районі Миколи Калайтана з цього питання, Координаційна рада рекомендувала райдержадміністрації: терміново довести правила застосування пестицидів та агрохімікатів у сільському господарстві до відома агроформувань та сільських рад; не допускати надання дозволу на проведення хімобробки без узгодження з міською та сільськими радами; забезпечити дотримання нормативних вимог щодо роботи з пестицидами органами державної виконавчої влади, сільгосппідприємствами; забезпечити оповіщення керівниками агроформувань у встановленому законом порядку - сільського голови, управління ветеринарної медицини у районі та рай санепідемстанцію про проведення обробки пестицидами. Сільські голови у свою чергу отримали рекомендації своєчасно повідомляти населення про час, місце й характер використання пестицидів та створити комісії щодо обстеження потерпілих від отруєння пестицидами. 

Окрім названих питань, на координаційній раді розглянуто також й ряд інших – про безпечне використання природного газу в побуті за участю представників територіального управління Держгірпромнагляду по Полтавській області, про створення місцевої пожежної охорони, про організацію проведення змагань на кубок місцевого самоврядування тощо. 

Пирятинська районна рада
 Використанно з сайту http://pyriatyn.osp-ua.info/

Переглядів: 752 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Ви любите своє місто?
Всього відповідей: 130
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz