Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСереда, 24.04.2024, 16:43

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Головна » 2010 » Червень » 2 » «Пирятинський» - перший національний природний парк Полтавщини
«Пирятинський» - перший національний природний парк Полтавщини
21:10


21 травня у Пирятині відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Роль національного природного парку «Пирятинський» у природно-заповідній та регіональній екологічній мережах Полтавщини». Такі науково-практичні екологічні конференції, починаючи з 2007 року, стали на Пирятинщині традиційними. Цьогорічна, як і попередні, ініційована Пирятинською районною радою спільно з Пирятинським сектором охорони навколишнього природного середовища, Київським національним університетом ім. Т.Г. Шевченка та Полтавським національним педагогічним університетом ім. В.Г. Короленка.


Вибір теми конференції – не випадковий, адже створення, згідно з Указом Президента України, 11 грудня 2009 року НПП «Пирятинський» стало визначною подією в історії пирятинського краю та загалом Полтавщини. Цей парк площею 12028,42 гектара створено з метою збереження унікальних та еталонних природно-ландшафтних й історико-культурних комплексів басейну нижньої течії річки Удай, а також з метою організації сталого використання цих комплексів для оздоровлення довкілля, підвищення продуктивності сільськогосподарських угідь, використання парку в рекреаційних, просвітницьких, наукових та культурних цілях.

У роботі конференції, програма якої була досить насиченою, взяли участь науковці з Києва і Полтави, керівництво Канівського національного заповідника та Ічнянського національного природного парку, учні, студенти та викладачі навчальних закладів. Запрошені були сільські голови та депутати районної ради, представники громадськості, гості з Лохвиці, Чорнух, Диканьки та інші.

Відкрив конференцію голова Пирятинської районної ради Олексій Рябоконь. Він привітав учасників конференції, окреслив коло екологічних проблем, які притаманні не тільки нашому регіону, а й в цілому світовій спільноті. Розповів про перші несміливі та подальші уже більш впевнені кроки районної ради у природоохоронному та екологічному напрямках, про усвідомлення значимості цієї роботи у збереженні довкілля для нащадків.

Після офіційного відкриття конференції відбулося підведення підсумків та нагородження переможців оголошеного напередодні районного фотоконкурсу «Природа-людина-виробництво-екологія» (роботи учасників були представлені у фойє адмінбудинку).

Конкурс проводився у двох номінаціях: колективна та індивідуальна робота. На цьогорічний конкурс було представлено 75 робіт. Згідно рішення конкурсної комісії, яку очолював керуючий справами апарату районної ради Ігор Шикеринець, у номінації «колективна робота» присуджено: першу премію - групі 3-Е Пирятинської філії ПВНЗ «Європейський університет» за композицію «Світ, у якому ми живемо» (керівник О. Бойко); другу – Сасинівській школі, гуртку «Чарівна квітка» (керівник Н. Рогова); третю премію розділили Новомартиновицька школа та гурток «Еколог» районної станції юних натуралістів (керівник Л. Пінчук). У номінації "індивідуальна робота” першу премію отримала учениця 9 класу Великокручанської школи Юлія Матвійко, другу премію розділили наймолодший учасник фотоконкурсу, учень 2 класу Березоворудської школи Віталій Роговий та учень 8 класу (районна станція юних натуралістів) Владислав Качур. Третю премію вручено Валерії Дядьковій (БДЮТ) та учениці 8-Е класу Пирятинського ліцею Ользі Курочці. Переможці отримали грамоти районної ради та цінні подарунки, а всі інші учасники – подяки районної ради і заохочувальні призи.

Пленарне засідання конференції розпочалося з виступу голови Пирятинської районної ради Олексія Рябоконя на тему «Природоохоронні перспективи Пирятинщини».

Він наголосив на тому, що в останні роки районна рада багато працювала у природоохоронному та екологічному напрямках. Тож створення НПП «Пирятинський» - це своєрідний підсумок проведеної роботи. До того ж, реалізувати задум створення цього парку вдалося за рекордно короткі терміни. О. Рябоконь акцентував увагу на тому, яке значення має новостворений парк та які нові можливості для місцевих громад він відкриє, а також окреслив ряд проблемних питань та найближчих кроків у цьому напрямку. Зокрема, необхідно провести розумне зонування з урахуванням потреб місцевих громад та господарників; пролобіювати призначення керівництва парку, яке виконає взяті перед громадами зобов’язання; налагодити співпрацю адміністрації НПП з тими ж місцевими громадами; розробити менеджмент-план, бізнес-план парку та бізнес-плани для зацікавлених підприємців, котрі співпрацюватимуть з адміністрацією парку, тощо.

Про рекреаційний потенціал, проблеми організації та функціонування НПП «Пирятинський» проінформував у своїй доповіді заступник начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Олександр Ткаченко.

На темі «Ресурси та етапи розбудови регіональної екомережі Полтавщини» зосередила увагу у своєму виступі Олена Байрак, доктор біологічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Наукового центру екомоніторингу та біорізноманіття мегаполісу НАНУ (м. Київ). Вона, зокрема, наголосила на значимості створення НПП «Пирятинський» та повідомила, що загалом за останні 30 років в Україні створено 25 таких парків. Крім того, О. Байрак запропонувала темою вже наступної екологічної науково-практичної конференції обрати знову НПП «Пирятинський» та запросити представників інших подібних парків для обговорення спільних проблем та розширення мережі.

Досить цікавим був виступ Анатолія Подобайла, кандидата біологічних наук, доцента, заступника декана біологічного факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Він на прикладі НПП «Пирятинський» розповів про методику створення нових об’єктів природно-заповідного фонду. Зокрема, наголосив, що ці об’єкти створюються, щоб зупинити вимирання видів, зберегти екосистеми. Пирятинцям поки що є що зберігати.

Учасники конференції заслухали також доповіді директора Канівського національного заповідника Миколи Чорного на тему "Особливості менеджменту на територіях та об’єктах природо-заповідного фонду України” та головного спеціаліста відділу координації забезпечення вимог конвенції в галузі охорони атмосферного повітря Міністерства охорони навколишнього природного середовища Георгія Веремійчика - "Роль природних заповідників у збереженні клімату планети”. Після цього присутні на конференції переглянули фільми - «Популяризація національних природних парків світу» (ТРК «Пирятин») та «Створені для життя: національний природний парк «Пирятинський» (ТРК «Лтава»).

Одним з етапів конференції була презентація книг «Пройшов вже час ліси рубати, прийшла пора ліси садить…» та «Регіональна екомережа Полтавщини».

Особливістю цьогорічної конференції стало проведення секційних засідань. Секції працювали у трьох напрямках: «Біорізноманітність НПП «Пирятинський» та шляхи її збереження» (керівник О. Сенчило), «Наукові та екологічні засади раціонального природокористування на території парку, рекреаційний потенціал парку, можливості його використання для потреб екологічного туризму» (керівник А. Подобайло), «Проблеми організації і функціонування парку та еколого-просвітницька діяльність у парку» (керівник Н. Стецюк). Робота у секціях була змістовною, цікавою, з використанням слайдів, відеоматеріалів. Поряд з науковцями з доповідями виступили учні та студенти.

По закінченні роботи у секціях традиційно було проведено нагородження учасників, підведено підсумки конференції та прийнято резолюцію.

До речі, екологічні питання небайдужі й людям, які працюють у сфері бізнесу. Про це свідчить присутність на конференції Олени Горбенко, представника фірми "Кастрол Україна” (м. Київ), яка запропонувала надати заохочувальні та цінні подарунки учасникам конкурсу екологічного спрямування, що буде незабаром оголошений.

По закінченні конференції її учасники з цікавістю мандрували екологічною стежиною Пирятинщини по заповідному урочищу «Куквин».

Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua

Переглядів: 1481 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Ви любите своє місто?
Всього відповідей: 130
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz