Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 19.04.2024, 15:15

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
 
Головна » 2010 » Лютий » 28 » Пирятинські школярі займаються профілактикою правопорушень
Пирятинські школярі займаються профілактикою правопорушень
09:46
Про запровадження нових програм профілактики правопорушень серед дітей та молоді говорили сьогодні на міжвідомчій нараді у Полтавській обласній прокуратурі. Як позитивний приклад роботи у цьому напрямку відзначили Пирятинський район. Там запровадили трирівневу модель профілактики злочинності (відновну програму), яка полягає у тісній співпраці громадських організацій, правоохоронних органів, влади та шкіл.

Зокрема, у пирятинських школах діти самі допомагають один одному знаходити вихід з конфліктних ситуацій. Для цього 74 учні пройшли спеціальні тренінги та отримали сертифікати медіатора. Дітей обирали за комунікативними здібностями. Саме вони і займаються примиренням у межах свого колективу.

Як розповіла голова ГО «Жіночі ініціативи» (ця організація реалізує проект) Ірина Таран, у школі найпростіше і найефективніше впровадити таку медіацію. Основний її принцип - анонімність. Якщо дитину щось турбує, вона може звернутися за порадою до учня-медіатора, не боячись, що про це всі дізнаються, отримати пораду.

Також за «стіл переговорів» можуть сідати всі учасники конфлікту. Вони мають змогу обговорити ситуацію, зрозуміти один одного та підписати угоду про примирення. Це, як відзначила Ірина Таран, є важливим, оскільки вчителям не треба звертатися за допомогою до батьків, директора, робити записи у щоденнику, що часто має абсолютно протилежні результати, ніж ті, на які розраховують педагоги. За її словами, шкільні психологи відзначають, що за час впровадження відновної програми значно знизився рівень агресії серед учнів, поменшало конфліктів.

Пирятинський район - єдиний в області, де реалізується Програма відновного правосуддя. Її ініціатори переймали досвід на Луганщині. Проте уже зараз 15 пирятинських школярів самі проводять навчання у якості тренерів.

«Коли ми починаємо різні новітні проекти, то розуміємо, що головне - активізація села. Спочатку я знайшов кілька педагогів, які могли підтримати ідею створення шкільних служб уладнання конфліктів. Ми виграли кілька грантів, провели тренінги, - говорить про перші починання голова Пирятинської райради Олексій Рябокінь. - Ми не сподіваємося на моментальний результат, бо розуміємо, що це робота довгострокова. Вона потребує згуртування всіх служб».

ГО «Жіночі ініціативи» уклала угоди про співпрацю з Прокуратурою та правоохоронними органами, які охоче підтримали таку ініціативу.

Відновна програма розрахована не лише на школярів, а й на дорослих людей (батьків, вчителів). Щоправда, тут у якості медіатора виступає переважно психолог. Тепер, коли учасники конфлікту на нейтральній території обговорили конфліктну ситуацію, загладили всі гострі кути, відшкодували нанесені збитки, то вони підписують відповідний документ про примирення, який, у разі необхідності, додається до судової справи. Суд може розглядати таку угоду як пом'якшувальну обставину, або ж взагалі закрити справу.

На нараді зазначалося, що у минулому році загальна кількість злочинів, скоєних неповнолітніми, знизилася на 12,2%. Проте було скоєно 2 вбивства, тоді як у 2008 році - жодного. Питома вага корисливих злочинів: крадіжок, грабежів, розбоїв складає 62% від загальної кількості злочинів.

Нині на обліку служб у справах дітей перебуває 4 тис. 316 осіб, із них 1 тис. 277 дітей виховуються у сім'ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов'язків.
Автор: www.poltavanews.com.ua
Переглядів: 696 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Як вам сайт?
Всього відповідей: 90
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz