Головна | Реєстрація | Вхід | RSSСубота, 20.04.2024, 05:13

Пирятин

Меню сайту
Категорії розділу
Наша кнопка
piryatin-life.ucoz.net-Пирятин



Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Головна » 2010 » Березень » 10 » Онкозахворювання - статистика Пирятинського району
Онкозахворювання - статистика Пирятинського району
21:37
Тільки за минулий рік на Пирятинщині від раку померло 47 осіб. Однією з найнебезпечніших хвороб, що забирає життя людей, є рак. Злоякісні новоутворення щороку в Україні виявляють у 180 тисяч осіб, у Полтавській області – у близько 5 тисяч осіб.

На Пирятинщині, за інформацією районного лікаря-онколога Миколи Форостяного, на кінець 2009 року на обліку знаходилося 564 онкохворих осіб (для порівняння: на кінець 2008 року – 604, 2007 року – 614); з уперше виявленим діагнозом «рак» взято на облік: у 2009 році – 95 осіб, у 2008-му – 98, у 2007-му – 95. За минулий рік у районі померло від раку 47 осіб (у 2008 році – 63, у 2007-му – 48). Крім того, у 2009 році від інших захворювань померло 68 онкохворих (у 2008 році – 47, 2007-му – 19).

Серед взятих на облік у минулому році: хворих на рак шлунку – 8 осіб, у 3-х з них – запущена форма (у 2008 році хворих з таким діагнозом було - 8/3, у 2007-му – 6/1); рак прямої кишки – 6, у 3-х – запущена форма (така ж кількість хворих була і в попередні 2 роки); рак легенів – 12, у 5-ти – запущена форма (у 2008 році – 14/8, у 2007-му – 20/5); рак молочної залози – 9, у 2-х – запущена форма (у 2008 році – 8/1, у 2007-му – 11/6); рак шийки матки – 5 (у 2008 році – 1, у 2007-му – 3); рак тіла матки – 4 (у 2008 році – 5, у 2007-му – 4); рак передміхурової залози – 4, з них - 1 запущений випадок (у попередні 2 роки – по 5 осіб); рак шкіри – 9, з них у 2-х – запущена форма (у 2008 році – 10, у 2007-му – 5); рак щитовидної залози – 5, з них 2 – запущені випадки (у 2008 році – 2/1, у 2007-му – 3/1); рак товстої кишки – 5 (у 2008 році – 5/1, у 2007-му – 5/3). Статистика – сумна і вражаюча. До того ж, рак останнім часом помолодшав. Нині, як повідомив М. Форостяний, серед онкохворих, які стоять на обліку, - 4 дітей.

Серед лідируючих онкохвороб у районі – рак молочної залози. Саме про те, як виявити перші ознаки цього захворювання та які профілактичні заходи слід проводити, - наша розмова з лікарем-онкологом ЦРЛ Миколою ФОРОСТЯНИМ:

- Миколо Дорофійовичу, яка ситуація із захворюваністю на рак молочної залози на Пирятинщині?

- За останні 10 років в Україні захворюваність на рак молочної залози збільшилася більше ніж у 2 рази. Щогодини від пухлин молочної залози помирає жінка. Однак, при сучасній діагностиці, своєчасному зверненні жінки до лікаря ця пухлина може бути вилікувана. На жаль, 40% жінок звертаються за медичною допомогою, коли хвороба вже запущена, – досягла ІІІ-ІV ступеня.

Станом на 31 грудня 2009 року на диспансерному обліку в онкокабінеті ЦРЛ перебувало 90 хворих жінок з патологією молочної залози (рак). Щорічно протягом 5-ти останніх років виявляються і беруться на облік 8-10 хворих жінок. У 2009 році поставлено на облік 9 хворих жінок, 2 з них – із ІІІ-ІV стадією, що складає 22,5% (до речі, кожна п’ята жінка звертається із занедбаною формою). Дві жінки, які були на обліку, померли, не доживши до одного року.

- А чи не викликає рак якихось супутніх захворювань?

- Рак – це не одне захворювання, а ціла група, що містить десятки хвороб, які виникають у результаті безладного, неконтрольованого організмом поділу клітин. Якщо система імунологічного нагляду організму не зможе знищити клітину, що безладно ділиться, - вони утворюють надлишок тканини – пухлину. Вона організму не потрібна, оскільки не виконує корисних функцій. Більше того, вона стискає навколишні тканини або проростає крізь них. До того ж, клітина і група клітин можуть відриватися від злоякісної пухлини і з кров’ю або лімфою розповсюджуватися в організмі, тобто відбувається метастазування.

- Які причини виникнення раку молочної залози?

- Рак молочної залози може розвиватися на фоні передпухлинних захворювань. Вони мають різний характер, але всі об’єднуються під загальною назвою – мастопатії або фіброаденоматоз. Проте конкретна причина виникнення раку молочної залози, на жаль, не встановлена.

Однак, визначаються такі фактори ризику: вік (чим старіша жінка, тим вищий ризик виникнення раку); спадкова схильність; гормони (коливання гормонального фону); ранній початок менструацій (до 12-ти років); пізнє настання клімаксу (після 55-ти років); стреси, спосіб життя і харчування (переробленою їжею та напівфабрикатами); паління, зловживання алкоголем; ожиріння в період клімаксу; радіоактивне випромінювання; фібрознокістозна мастопатія.

- Які ознаки мастопатії?

- Виділяють дві форми мастопатії. Дифузна – проявляється у молодому віці (частіше до 30-ти років). Хвороба починається з появи больового відчуття у молочних залозах, що виникає за декілька днів до менструації. При пальпації залоз – різкий біль і їх напряг. Після початку менструації ці явища проходять. У подальшому (якщо не лікувати) больовий синдром слабшає і визначається в окремих ділянках. При пальпації визначаються ділянки затвердіння без чітких меж, які в період менструації не розм’якшуються. Дифузна форма переходить у вузлову. Вона зустрічається у жінок, яким за 30. З часом затвердіння у залозах стають чіткими і постійними та нагадують пухлину. Серед передракових захворювань можна виділити фіброаденому молочних залоз, що зустрічається у молодому віці, зрідка – у 13-16 років. При пальпації вона визначається як чітко окреслений щільний округлий вузол із гладкою поверхнею, який вільно переміщується у тканинах.

- Що мають робити жінки, аби попередити рак молочної залози?

- Перш за все, необхідно якомога раніше виявити передракові захворювання (мастопатії, фіброаденоми) і своєчасно провести лікування.

- Як лікуються ці захворювання?

- Розвиток мастопатій часто проходить на фоні хронічних запальних процесів у статевих органах і функціональних розладів нервової системи. Лікування дифузної форми мастопатії – медикаментозна терапія, вузлової та фіброаденоми – оперативне.

- А чим відрізняються симптоми передракових захворювань від раку?

- Симптоми дуже схожі. Необхідно відразу звернутися до хірурга, онколога, як тільки виникнуть такі ознаки: вузлик або потовщення у молочній залозі; виділення із соска, його впадіння або зміна форми; зміна форми груді; неприємні відчуття в одній із залоз.

- Розкажіть про профілактику раку молочної залози.

- Ризик захворіти на рак молочної залози збільшується з віком. До 30-ти років хворіє незначна кількість жінок, до 40 років – ризик збільшується у 5 разів, до 70 років – у 18 разів. Для своєчасного і раннього виялення раку та його лікування необхідно: регулярно обстежувати молочні залози у лікаря – онколога, хірурга; щорічно проходити профілактичний медичний огляд; проводити обстеження молочних залоз за допомогою мамографії (до речі, у нас вона проводиться за порадою лікаря в умовах онкодиспансера, а в європейських країнах – усім жінкам: до 40 років – раз у 2 роки, після 40 – раз у рік) та УЗД; щомісячно усім жінкам після 20-ти років робити самообстеження. Самообстеження (огляд перед дзеркалом, прощупування молочних залоз та пахових западин, надключичних і підключичних ділянок з метою виявлення збільшених лімфовузлів) рекомендується проводити у перші 7-10 днів після менструації, при клімаксі – раз на місць в одне й те ж число.

На сьогодні відомо, що рідше на рак хворіють багатодітні матері. Звичайно, не повинно бути абортів, переривання вагітності. Бажано, щоб жінка свою дітородну «програму» здійснювала у віці до 28-30 років. Необхідно годувати дитину груддю до року, а то й довше.

Для укріплення імунної системи рекомендується: прийом вітаміну А, відмова від паління і зловживання алкоголем, правильне харчування з низьким вмістом тваринних жирів. Займайтеся спортом! Не контактуйте з отрутохімікатами, синтетичними лакофарбами, радіаційним забрудненням.

Усі жінки повинні знати таке правило: будь-який вузол (пухлина), виявлені вами у молочній залозі, - повинні негайно піддатися обстеженню в умовах онкологічного диспансеру.

Тож медики стверджують, що здоров’я людини - у її руках, і для того, щоб бути здоровим, потрібно докладати зусилля. Перш за все, потрібно регулярно проходити медогляд та звертатися до лікаря при перших підозрілих симптомах, адже від вчасного виявлення онкозахворювань залежить результат лікування.
Автор: Оксана БОНДАРЕНКО, www.piryatin-visti.at.ua
Переглядів: 1295 |  Теги: | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Архів записів
Форма входу
Наше опитування
Як вам сайт?
Всього відповідей: 90
Школи пирятина
Пирятинська школа № 1
Пирятинська школа № 6
Пирятинська школа № 4
Пирятинський ліцей
Друзі сайту
Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Пирятинського району

Андроид игры

Віртуальна газета м.Лохвиця
Пирятинський ліцей
Фото
Нас відвідали
free counters
Праздники Украины
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов Rambler's Top100
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Годинник
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz